Afzwemeisen

ZwemOnderwijs Nederland

In Nederland is veel water. Daarom is het van levensbelang dat kinderen al op vroege leeftijd goed leren zwemmen! ZwemOnderwijs Nederland stelt de hoogste eisen aan de zwemkwaliteit van haar kandidaten en legt het accent nadrukkelijker dan andere instanties op het zwemmen met kleren aan. Immers als een kind in een sloot valt, zal dat eerder zijn met een pak kleren aan dan in een zwempak.

Tevens wordt de kinderen aangeleerd hoe zij hun vriendje of vriendinnetje kunnen “helpen”. Zwemonderwijzers van aangesloten instanties komen bij elkaar op examens, evalueren en wisselen tips uit om de kwaliteit van het zwemonderwijs in Nederland hoog te houden en te waarborgen. Spetterclub Tiel is aangesloten bij ZwemOnderwijs Nederland en geeft het ABC-diploma van deze instantie uit.

Afzwemeisen C-diploma

Gekleed zwemmen:

  • Met kleren aan (zwemkleding, sokken, hemd, lange broek, t-shirt met lange mouwen, regenjas en sportschoenen) in het water vallen met een koprol, 30 tellen watertrappen, 30 tellen liggen in de helphouding, en 10 meter wrikken (voortbewegen op de rug met alleen gebruik van de handen), vervolgens 15 meter enkelvoudige rugslag en 25 meter schoolslag waarbij 1 keer onder een vlot doorgezwommen wordt.
  • Met kleren aan (zonder regenjas) met een sprong naar keuze te water gaan, 6 meter onder water zwemmen, door een gat in een verticaal hangend zeil zwemmen en aansluitend 50 meter zwemmen waarvan 25 meter schoolslag, 1 keer over een vlot heenkruipen, en 25 meter enkelvoudige rugslag.
  • Met kleren aan een vriendje of vriendinnetje 10 meter vervoeren met de kopgreep.

Zwemmen in badkleding:

  • Met een hurksprong te water gaan, met een (hoek)duik een ring opduiken op een plek waar de kandidaat niet kan staan, en vervolgens 100 meter schoolslag afleggen en 100 meter enkelvoudige rugslag.
  • Vanaf de kant te water gaan en 20 meter borstcrawl zwemmen.
  • Vanuit het water afzetten en 20 meter rugcrawl zwemmen.
  • Te water gaan met een hurksprong, zo ver mogelijk met het gezicht in het water zwemmen naar het midden van het bad en vervolgens 1 minuut watertrappen waarvan 30 tellen met verplaatsen en 30 tellen zonder gebruik van de benen boven water blijven.